Erepublik
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

* Ustav eRepublike Hrvatske *

Go down

* Ustav eRepublike Hrvatske * Empty * Ustav eRepublike Hrvatske *

Postaj by split1700 ned oľu 01 2009, 16:53

Ustav
e-Republike Hrvatske


Dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, Hrvatski Sabor, izabran od strane hrvatskog naroda na parlamentarnim izborima 25. 12. 2008., u ime svog naroda prihvaća ovaj Ustav kao temeljni zakonski dokument e-Republike Hrvatske, po kojemu se moraju ravnati svi ostali zakoni, i koji moraju poštivati svi stanovnici e-Republike Hrvatske i svi službenici države Hrvatske bez obzira na svoje trenutno mjesto stanovanja.


I. TEMELJNE ODREDBE


Članak 1.
Hrvatska je jedinstvena i nedjeljiva parlamentarna republika, dom hrvatskog naroda.


Članak 2.
Hrvatski narod predstavlja sve građane koji žive u granicama Hrvatske.

Članak 3.
Službeno ime države je Hrvatska.
Službeni opis države je e-Republika Hrvatska.
Službeni jezik, kojeg moraju koristiti svi zaposlenici u državnim ustanovama, je hrvatski.

Članak 4.
Hrvatska, kao jedinstvena država, obuhvaća sljedeće regije: Istru i Kvarner, Južnu Dalmaciju, Liku i Gorski Kotar, Sjevernu Dalmaciju, Sjeverozapadnu Hrvatsku, Slavoniju i Središnju Hrvatsku.

Članak 5.
Vlast u Hrvatskoj proizlazi iz hrvatskog naroda, a narod neposredno, preko svojih predstavnika, odlučuje o ekonomskom, kulturnom i političkom uređenju države Hrvatske.

Članak 6.
Prava pojedinaca u e-Republici Hrvatskoj sukladna su pravima svih igrača eRepublika.


II. DRŽAVNO UREĐENJE


1. PODJELA VLASTI


Članak 7.

Vlast u Hrvatskoj podijeljena je na izvršnu i zakonodavnu. Izvršnu vlast čini Vlada, a nju čine Predsjednik i njegov Kabinet, sastavljen od ministara. Zakonodavnu vlast čini Hrvatski Sabor.

Članak 8.
Predsjednik Hrvatske se bira svakog 5. u mjesecu na izborima na kojima mogu glasati svi hrvatski stanovnici levela 6 i iznad. Predsjednik ne dobija nikakvu plaću kao Predsjednik Hrvatske.

Članak 9.
Zastupnici u Hrvatskom Saboru se biraju svakog 25. u mjesecu na parlamentarnim izborima na kojima mogu glasati svi hrvatski stanovnici levela 6 i iznad. Zastupnici ne dobijaju nikakvu plaću kao zastupnici Hrvatskog Sabora.

2. KABINET PREDSJEDNIKA


Članak 10.
Kabinet Predsjednika sastoji se od 4 ministarstva:
- Ministarstvo nacionalne sigurnosti
- Ministarstvo obrazovanja
- Ministarstvo rada i socijalne skrbi
- Ministarstvo vanjskih poslova

Osnivanje dodatnih ministarstava mora se ostvariti mijenjanjem Ustava.

Članak 11.
Ministri su ljudi na čelu ministarstava, i njih direktno bira sam Predsjednik. Tijekom jednog svog mandata, Predsjednik može smijeniti ministra i postaviti novoga. Ovo može učiniti najviše 3 puta za jednu ministarsku poziciju. Prilikom dolaska novog Predsjednika na vlast, on može imenovati nove ministre, ili zadržati postojeće.

Članak 12.
Ministri ne dobijaju plaću kao članovi Kabineta.

Članak 13.
Organizacija ministarstava ovisi o dogovoru između Predsjednika i ministara. Pritom način na koji djeluje određeno ministarstvo mora biti prezentiran Hrvatskom Saboru.

Članak 14.
Pod uvjetom da su ministarstva osnovana u obliku eRepublik organizacija, ključ (password) za pristup tim organizacijama moraju imati dotični ministri i Predsjednik, a prilikom smjene vlasti ili smjene samih ministara, ti ključevi se moraju predati novim ministrima.

Članak 15.
Službenici ministarstava (ne i sami ministri) se tjedno plaćaju za svoj rad. Sam iznos plaće ovisi o dogovoru između Predsjednika i ministara.Članak 21.
Svaku odluku o imenovanju voditelja ili predstojnika Vlada mora dokumentirati i objaviti u eRepublik novinama svoje organizacije, kako bi bila prisutna svim zainteresiranim građanima.

3. HRVATSKI SABOR


Članak 16.
Hrvatski Sabor je nositelj zakonodavne vlasti u e-Republici Hrvatskoj.

Članak 17.
Osim izglasavanja zakona u samoj igri eRepublik, Hrvatski Sabor ima moć odlučivanja o prihvaćanju i promjeni Ustava, pridruživanju međunarodnim savezima i potpisivanju paktova s drugim zemljama.

Članak 18.
Glasanje o odlukama koje nisu implementirane kao zakoni u eRepubliku, poput glasanja o prihvaćanju i promjeni Ustava, pridruživanju međunarodnim savezima i potpisivanju paktova s drugim zemljama, vrši se na hrvatskim eRepublik forumima, na posebnom podforumu za saborske zastupnike.
Svaki zastupnik za vrijeme trajanja svog mandata može predložiti jedno glasanje na forumu. Predsjednik također može predložiti glasanje, s tim da on nema ograničen broj prijedloga.


III. GOSPODARSTVO


Članak 19.
Glavna ustanova za pohranjivanje državnog novca je Hrvatska Narodna Banka (HNB), koja je otvorena kao organizacija u eRepublik-u. Organizacija HNB mora imati svoje posebne novine preko kojih izvještava narod o državnom proračunu.

Članak 20.
Ključ HNB-a posjeduju Predsjednik, ali novac pripada isključivo hrvatskom narodu.
Novac iz banke ne smije financirati privatne interese bilo koje privatne organizacije ili tvrtke.

Bilo kakvo kršenje ovog zakona od strane Predsjednika ili njegovih podređenih (ministara i službenika ministarstava) rezultirat će banom iz eRepublika.
Trajanje bana određuje administrator zajedno sa Hrvatskim Saborom, ovisno o počinjenoj šteti krađom ili zlouporabom državnog novca.

Članak 21.
Dolaskom novog Predsjednika na vlast, stari Predsjednik je dužan predati ključeve HNB-a svom nasljedniku. Kršenje ovog pravila rezultirat će banom iz eRepublika, a trajanje bana će odrediti administrator skupa s
Hrvatskim Saborom.


Članak 22.
Osim pohranjivanja državnog novca, HNB služi za provođenje Vladine monetarne politike i održavanja poželjnog tečaja kune. Novac HNB-a se koristi i za plaćanje državnih službenika u pojedinim ministarstvima (ne i ministara) te za posuđivanje novca postojećim ili budućim hrvatskim poduzetnicima, ukoliko je to odluka Vlade.

Članak 23.
U slučaju pozajmljivanja novca hrvatskim građanima, zajmodavac (banka) i zajmoprimac moraju potpisati ugovor u Contracts forumu eRepublik-a. Uvjeti posuđivanja ovise o međusobnom dogovoru. Svi ugovori potpisani od strane HNB-a moraju biti navedeni u novinama HNB-a na kraju Predsjedničkog mandata, uz izvještaj o otplaćivanju zajma (postotak vraćenog novca od ukupne vrijednosti zajma).

Članak 24.
Predsjednik je, na kraju svog mandata, dužan iznijeti stanje u blagajni i državnu bilancu. Ovo će učiniti preko svojih novina ili novina HNB-a.


IV. PROMJENA USTAVA


Članak 25.
Pravo da predloži promjenu Ustava e-Republike Hrvatske ima barem jedna petina saborskih zastupnika i Predsjednik.

Članak 26.
Hrvatski Sabor odlučuje pristupa li se promjeni Ustava većinom glasova svih zastupnika. Prihvati li se pristupanje promjeni, bilo koji zastupnik ili Predsjednik može predstaviti nacrt promjene Ustava.

Članak 27.
Za prihvaćanje predložene promjene, bar dvije trećine saborskih zastupnika mora glasati za prijedlog. Promjenu Ustava proglašava Predsjednik putem svojih novina.


V. KRŠENJE USTAVA

Članak 28.
Kršenje Ustava mora se prijaviti administratoru eRepublik-a nakon što sam Hrvatski Sabor donese odluku je li neki Vladin propis ili postupak neustavan.

Članak 29.
Kaznu određuju Hrvatski Sabor skupa s adminima u odnosu na štetu počinjenu kršenjem Ustava. Kazne za navedene prekršaje, ali i za kršenje ostalih pravila Ustava mogu se odrediti
sljedeće kazne:

- trajni ili privremeni ban iz eRepublik-a
- smjena kršitelja s njegove trenutne pozicije
- plaćanje određene novčane kazne

Članak 30.
Potpisivanjem ovog Ustava, administrator eRepublik-a potvrđuje određivanje i provođenje sankcija navedenih u ovom Ustavu.
split1700
split1700
Admin
Admin

Male Broj postova : 427
Age : 42
eRepublik lokacija : Dalmacija, Hrvatska
Registration date : 28.10.2008

https://hrvatska-erepublik.forumcroatian.com/

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.